Fråga facket Fråga facket

Facklig organisering i krigstider

Internationellt Kriget i Ukraina har pågått i snart två års tid. Ivanna Khrapko och det fackliga ungdomsnätverket fortsätter stadigt arbetet med att både organisera hjälp och stöd till medlemmar, och en mer normal, facklig verksamhet.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Ryska raketattacker drabbar människor hårt i Ukraina. Kriget har nu pågått i två år. Foto: Sergey Kozlov / TT

 Nödhjälp och facklig verksamhet

- I dag är ingen bra dag. Jag blev väckt klockan fyra på morgonen av en raketattack. Målet var en byggnad nära min lägenhet, så flyglarmet var väldigt högljutt under morgonen.

Det berättar Ivanna Khrapko som är ledare för ett fackligt ungdomsnätverk i Ukraina. Sedan det ryska invasionskriget startade i februari 2022 har hon arbetat med att mobilisera såväl nödhjälp som normal, facklig verksamhet.

- Du vänjer dig vid att leva i dessa förhållanden. Och när du har en aktiv position och vill göra något har du inte tid att gråta.

Riskfyllt att vara på resande fot

Behoven nu i vinter handlar till stor del om att samla in och ge ut varma kläder, filtar och powerbanks till behövande.

Men det blickas också framåt. Ungdomsnätverket organiserar fortsatt fackliga möten med medlemmar. Samma vecka som Palmecentret pratar med Ivanna ska ett regionalt ungdomsforum organiseras. Fokus ligger då på återuppbyggnad efter kriget.

Trots att Kiev kanske är den plats i Ukraina som har bäst skydd för närvarande, vågar många medlemmar inte resa dit för träffar och utbildningar. Det är en risk att vara på resande fot, då exempelvis järnvägar kan vara en måltavla.

- Nästa år kommer vi resa direkt till medlemmarna i deras specifika regioner, säger Ivanna.

Många tvingas lämna landet av ekonomiska skäl

Vanliga fackliga frågor står också i fokus för nätverket, trots pågående krig. Som exempelvis en kommande lönereform och risk för uppsägningar för statsanställda. Det är brännande ämnen eftersom facket förlorar många medlemmar på grund av att människor inte längre har råd att stanna kvar i Ukraina, utan i stället tvingas lämna landet.

Solidariteten från omvärlden fortsätter att vara viktig för att orka hålla igång arbetet under svåra omständigheter.

- Det är jätteviktigt med support i form av pengar, men ibland är det emotionella stödet ännu viktigare, att veta att vi står tillsammans, säger Ivanna.

Ge stöd

Stötta folkrörelserna i Ukraina som organiserar hjälp och som kämpar för demokrati och fred. Ge ett bidrag här.