Fråga facket Fråga facket

Rast, paus och måltidsuppehåll


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Facket Direkt

Rast

Du får inte arbeta mer än fem timmar i följd utan rast enligt arbetstidslagen. Rasten ingår som regel inte i arbetstiden och är ofta den tid som för många utgör lunchen. När du har rast har du rätt att lämna arbetsplatsen. Det är din tid som du själv bestämmer över.

Paus

Pauser räknas däremot in i arbetstiden. Det finns inga exakta regler i lagen om hur många eller hur långa pauserna ska vara. Arbetsgivaren ska dock ordna arbetet så att du kan ta de pauser som behövs för att gå på toaletten eller för att dricka vatten.

Måltidsuppehåll

Raster får bytas ut mot måltidsuppehåll vid arbetsplatsen, om det är nödvändigt utifrån arbetsförhållandena, eventuella sjukdomsfall eller annan händelse som inte har kunnat förutses. Sådana måltidsuppehåll räknas in i arbetstiden och du måste då infinna dig på arbetsplatsen.

Det finns ofta regler i kollektivavtalen om raster, pauser och måltidsuppehåll.

Ordinarie arbetstid

Enligt arbetstidslagen uppgår den ordinarie arbetstiden till högst 40 timmar i veckan. När det behövs med hänsyn till arbetets natur, eller arbetsförhållandena i övrigt, får arbetstiden uppgå till 40 timmar i veckan i genomsnitt under en tid av högst fyra veckor.

Övertid och mertid vid deltidsanställning

När det finns särskilt behov av ökad arbetstid (exempelvis tillfälliga arbetsanhopningar som varit omöjliga att förutse eller oförutsedda sjukdomsfall), får övertid och mertid tas ut med högst 48 timmar under en tid av fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermånad. 

Övertiden och mertid får uppgå till högst 200 timmar under ett kalenderår.

Utöver de 200 timmarna får 150 timmar tas ut extra per arbetstagare, under ett kalenderår, om det finns särskilda skäl för det och situationen inte har gått att lösa på annat rimligt sätt.

Kollektivavtal

Arbetstiden är normalt reglerad i kollektivavtal. Där regleras också övertidsersättningens storlek, under vilka tider ersättningen utgår och ofta när du är skyldig att arbeta övertid.

Om tillämpningen av regler om arbetstid i lag eller kollektivavtal innebär risker för olycksfall och ohälsa gäller arbetsmiljölagen och föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö. Dessa är tvingande och kan inte åsidosättas genom avtal.

Stärk dina kunskaper ytterligare - gå en facklig utbildning!

Läs mer i handboken Jobbet och lagarna - Arbetsmiljölagen