Fråga facket Fråga facket

Val till Europaparlamentet 2019

EP-VAL 2019 Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat inför EU-parlamentsvalet på Socialdemokraternas lista. Till vardags är han EU-samordnare på LO vilket betyder att han arbetar med att påverka riksdag, regering och EU:s institutioner. Johan Danielsson är kritisk mot hur EU har utvecklats, men är redo att ta fajten för de fackliga rättigheterna i EU. Målet är att ta tillbaka kontrollen.

Kopiera länk för delning
{{if(filmstarts == "")}}

Film!
{{if(filmstarts == "")}} {{if(errmsg=="")}}

Valet till Europaparlamentet  den 26 maj handlar om tryggheten för vanligt folk.

Rösta på den fackliga (s)-kandidaten Johan Danielsson för att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige och för starkare fackliga rättigheter i Europa.

Nu tar vi tillbaka kontrollen!

Europaparlamentsval 2019

LOs EP-kandidat Johan Danielsson

 

Jag heter Johan Danielsson och är ansvarig för EU-frågor på LO. I valet till Europaparlamentet den 26:e maj är jag nummer två på Socialdemokraternas  lista och backas i valrörelsen upp av LO som deras fackliga kandidat.

Det som framför allt upptar min tid är politiska och juridiska beslut i EU som påverkar fackens möjlighet att upprätthålla bra löner och arbetsvillkor för medlemmarna. 

Jag är övertygad om att detta är frågor som i slutändan kommer att avgöra framtiden för EU. Ska vi kunna fortsätta med fri rörlighet i Europa så förutsätter det reglerade arbetsmarknader.

Liksom många andra är jag besviken, ja, till och med förbannad på hur EU-samarbetet har utvecklats. Detta var inte det EU som vi blev medlemmar i. Men det räcker inte med att vara besviken. Vi måste själva ta ansvar för att förändra samarbetet.

Den viktigaste frågan för mig är våra kollektivavtal. Svenska avtal och löner ska gälla för alla som arbetar i Sverige.

Andra fackliga frågor som jag vill driva i Europaparlamentet kan du läsa om i LOs Valplattform  Ta tillbaka kontrollen! 

Se presskonferensen där vi presenterade valplattformen (LO Play)

Följ mig på Facebook  och på Twitter

LOs politiska krav inför EP-valet

Ta tillbaka kontrollen!

Valet till Europaparlamentet den 26 maj handlar om att vi vill öka tryggheten för vanligt folk. I valplattformen finns LOs krav inför valet till Europaparlamentet. Valet handlar om:

1. Ordning och reda på arbetsmarknaden. Ska EU bidra till trygga jobb och en lön att leva på eller lönedumpning och sämre villkor?

2. Konkurrens på lika villkor för jobb och välfärd. Ska EU bidra till jämlikhet och hållbar utveckling eller ökade klyftor?

3. Demokrati och mänskliga rättigheter. Ska EU bidra till stärkt demokrati eller en utveckling mot högerextremism och ett odemokratiskt samhälle?

Ladda ned Ta tillbaka kontrollen! Valplattform Europaparlamentet 2019 här (pdf) 

Se presskonferens i LO Play

 

Foton på Johan Danielsson

Klicka på bilderna för högupplöst bild. Fotograf är Joacim Schwartz.

    Johan Danielsson. LOs kandidat till Europaparlamentet i valet 2019.  Johan Danielsson. LOs kandidat till Europaparlamentet i valet 2019.

   

 

 Johan Danielsson. LOs kandidat till Europaparlamentet i valet 2019.  Johan Danielsson. LOs kandidat till Europaparlamentet i valet 2019.

 

   Johan Danielsson. LOs kandidat till Europaparlamentet i valet 2019.    Johan Danielsson. LOs kandidat till Europaparlamentet i valet 2019.

 

 Johan Danielsson. LOs kandidat till Europaparlamentet i valet 2019.   Johan Danielsson. LOs kandidat till Europaparlamentet i valet 2019.

 

 Johan Danielsson. LOs kandidat till Europaparlamentet i valet 2019.     Johan Danielsson. LOs kandidat till Europaparlamentet i valet 2019.

 

 Johan Danielsson. LOs kandidat till Europaparlamentet i valet 2019.   Johan Danielsson. LOs kandidat till Europaparlamentet i valet 2019.

 

Film 1: Johan Danielsson om arbetsmarknaden i EU

Vänligen acceptera marknadsföringscookies för att se denna video.

Vill du arrangera en kurs inför EU-valet i maj? Här finns förslag på innehåll och upplägg.

 

EU och jobbet – Hur påverkar EU dig som arbetstagare?

EU och jobbet – Hur påverkar EU dig som arbetstagare?

EU är mycket mer än en gemensam marknad med fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. Även om arbetsmarknads- och socialpolitiken i huvudsak är en nationell angelägenhet, påverkar EU-politiken också arbetstagares vardag i Sverige.

Arbetstid, likabehandling, säker arbetsmiljö

EU-samarbetet bidrar till bättre samordning och informationsutbyte mellan medlemsstaterna, och EU kan besluta om minimiregler som förbättrar arbetstagarnas rättigheter. Det kan t.ex. handla om frågor som gäller arbetstid, likabehandling, säker arbetsmiljö, skydd när företag säljs och arbetstagarinflytande på arbetsplatsen. Samtidigt är det viktigt att EU:s regler går hand i hand med den fackliga föreningsrätten, den svenska arbetsmarknadsmodellen och kollektivavtalens ställning.

Fackliga Brysselkontoret har tagit fram en broschyr där du kan läsa mer om konkreta exempel på hur EU-regler påverkar svenska arbetstagare samt hur dessa regler kommer till. Söndagen den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet och du som EU-medborgare kan genom att rösta vara med och påverka den fortsatta utvecklingen av det europeiska samarbetet. Glöm inte att rösta den 26 maj!

LANDSORGANISATIONEN I SVERIGE - BARNHUSGATAN 18, 105 53 STOCKHOLM - TEL 08-796 25 00 - FAX 08-796 25 17 - E-POST INFO@LO.SE - ORG. NR. 802001-9769 - Personuppgiftspolicy

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.