Fråga facket Fråga facket

Tänk på barnen i Betlehem

Internationellt I jultider går tankarna till ett barn som föddes i Betlehem för två tusen år sedan. Men låt oss även ägna en tanke åt barnen i dagens Betlehem, i Palestina. De växer upp under svåra förhållanden.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

- Jag och min lillebror blir inte så rädda när vi hör hur det smäller, men vi går alltid hem till mamma när det händer, berättar Haya, 7 år. Foto: Johan Eckerström

Vi går alltid hem när det smäller

Haya bor med sin familj i ett hus bara några meter från muren i Betlehem. De är förbjudna att röra sig fritt och har begränsade möjligheter att försörja sig.

- Jag och min lillebror blir inte så rädda när vi hör hur det smäller, men vi går alltid hem till mamma när det händer, berättar Haya, 7 år.

Hayas pappa Jihad Bandak har bott i huset i hela sitt liv.

- Jag har sett hur den blomstrande huvudgatan som förbinder Betlehem med Jerusalem har stängts ner och hur en mur satts upp. Förut hade vi morgonsol, nu ser vi solen bara en kort stund på eftermiddagen, säger han.

Haya berättar att hon vill bli läkare när hon blir stor. För att kunna hjälpa människor, säger hon.

Det viktiga är att överföra hoppet till barnen

I somras deltog Haya på ett sommarläger som ordnades av Palmecentrets partner i Palestina. På lägret fick Haya prova på att simma, måla och dansa zumba.

- En bra sak med sommarlägret var att Haya fick träffa andra barn utanför skolan och den vanliga vänskapskretsen. Barn från andra platser, säger Jihad Bandak.

En aktivitet som uppmuntras hemma hos Haya är målning. Hayas mamma, Lisa Muallem, berättar att familjen anser att målning är ett sätt att ventilera stress och kunna uttrycka sig. Hon berättar att när Haya kommer hem från skolan med ett teckning så brukar de prata om den.

- Det är som att jag kan se hennes innersta känslor. Sen när det är sammandrabbningar utanför, och vi inte kan gå ut eller ha fönsterna öppna , så ger vi barnen penna och papper ibland så att de kan kommunicera sina känslor genom tecknandet.

Genom aktiviteterna försöker Lisa Muallem och Jihad Bandak göra livet så normalt som möjligt trots omständigheterna.

- Det viktiga är att försöka överföra sitt hopp till barnen, säger Lisa Muallem.

Palmecentrets samarbetsorganisationer har aktiviteter som skapar glädje och framtidshopp. Visa ditt stöd med en julgåva du också. Swisha till 123 240 6072 eller gå in på www.palmecenter.se/betlehem för att läsa mer.